Nicolae Grigorescu stabilește un nou record pe piața de artă românească

Tabloul „Ţărăncuţă odihnindu-se” (1870-1880), semnat de Nicolae Grigorescu, a fost vândut joi, în cadrul Licitației de Iarnă organizate de Artmark, pentru suma impresionantă de 365.000 de euro. Aceasta este cea mai mare sumă obținută pentru o lucrare pe piața românească de artă după 1990, stabilind un nou record pentru artist.

Lucrarea, un ulei pe pânză de o valoare artistică excepțională, a intrat în licitație cu o estimare inițială cuprinsă între 100.000 și 200.000 de euro. În urma unui proces intens de licitare care a durat aproape 30 de minute, prețul a crescut spectaculos, depășind recordul anterior stabilit în 2018, de 340.000 de euro pentru „Ţărăncuţă cu basma albă”. „Ţărăncuţă odihnindu-se” devine astfel cea mai scumpă lucrare semnată de Nicolae Grigorescu vândută în România.

Nicolae Grigorescu domină licitația Artmark

Alături de alte trei lucrări semnate de Grigorescu, toate adjudecate, artistul a fost liderul absolut al serii, contribuind cu un total de 550.000 de euro la rezultatul evenimentului. Acest succes evidențiază atracția deosebită a colecționarilor pentru operele marelui maestru al artei românești.

Eustaţiu Stoenescu stabilește un record personal

Un alt moment remarcabil al serii a fost adjudecarea tabloului „Concert la Ateneu (dirijat de George Enescu)” al lui Eustaţiu Stoenescu, pentru 47.500 de euro. Lucrarea din 1946, care surprinde atmosfera concertelor Wagner de la Ateneu din 1937, a pornit de la un preț inițial de doar 7.000 de euro, marcând cea mai mare sumă obținută vreodată pentru o operă a acestui artist. Pictura, desfășurată pe orizontală, îl înfățișează pe George Enescu dirijând Filarmonica, redând cu măiestrie eleganța și intensitatea momentului.

Un eveniment record pentru piața de artă românească

Cu un total de aproape 1.375.000 de euro și o rată de adjudecare de aproximativ 80%, Licitația de Iarnă 2024 a fost cel mai de succes eveniment de acest tip din ultimii cinci ani. Rezultatul reflectă atât pasiunea colecționarilor pentru arta românească, cât și soliditatea pieței. O caracteristică notabilă a serii a fost prezența semnificativă a cumpărătorilor live, în sală sau prin telefon, care au reprezentat 66% dintre adjudecări, comparativ cu 34% prin platforma online.

Licitația a atins o medie de 95% din maxima estimărilor inițiale, consolidând un trend ascendent al pieței de artă românești. Rezultatele confirmă maturizarea acestei piețe, care atrage tot mai mulți colecționari și investitori.

Casa de Licitații Artmark își continuă seria de evenimente de iarnă cu licitații dedicate Bijuteriilor, Artei Decorative, Ceasurilor și Eleganței, programate pentru miercuri și joi. Acestea vor aduce în prim-plan alte segmente valoroase ale artei și obiectelor de colecție, adresându-se unei audiențe variate și sofisticate.